Foerstrovy Osenice 2019

19. ročník sborového zpěvu FOERSTROVY OSENICE 2019

 

Novinky festivalu:

  1. Řeckokatolický obřad, který dojednal p. sbormistr Židek. Zazní liturgie podle sv. Jana Zlatoústého (P. I. Čajkovskij) a duchovní skladba J. B. Foerstra (provedou sbory VUS Pardubice a Salvátor Chrudim), po mši se představí každý sbor s jednou duchovní písní a Jana Ryklová přednese Modlitbu G. Verdiho a s Jizeranem Amazing Grace (arr. B. Radoch, ostatní sbory se budou moci v lavicích připojit).
  2. Vystoupení českého mužského sboru (pánské odbory sborů Turnov – Semily: Zd. Lukáš – Jaro se otvírá).
  3. Sbor Jizeran uvede 3 variace Jaroslava Krčka a 4. od Zd. Lukáše na píseň Šly panenky silnicí k 80. narozeninám známého skladatele, dirigenta a hudebního organizátora. 
  4. Nové koncertní místo bude na zámku Humprecht, je obnovena spolupráce s Rožďalovicemi (večerní koncert v kostele sv. Havla). V obou místech očekáváme vyšší návštěvnost. 
  5. Koncert s jarní tematikou (Humprecht – Pozdravujte zemi, obláčkové, Jaro se otvírá, Otvírání studánek, „jarní písně“ v podání Jany Ryklové.
  6. Na prologu v aule Lepařova gymnázia Jičín vystoupí 31. 5. 2019 od 19 hodin VUS Pardubice (sbormistr MgA.Tomáš Židek, Ph.D,), sbor Foerster Jičín (sbormistryně Dr. Božena Maxiánová) a MgA. Jana Ryklová (klavírní doprovod Mgr. Bohuslav Lédl). Srdečně Vás zveme. Slovo o festivalu Foerstrovy Osenice a uvítání hostů: Ing. Radomír Vališka, starosta Dětenic, Průvodní slovo MgA. Tomáš Židek, Ph.D. (vystoupení VUS Pardubice), moderátor sboru Foerster (vystoupení sboru Foerster) a Mgr. Jaroslav Vávra.
  7. Následující den (sobota 1. 6. 2019) v Osenicích (kostel Narození Panny Marie - ranní mše, začátek v 9 hod.
     

VUS Pardubice a Salvátor Chrudim (sbormistr Tomáš Židek).

Každý festivalový sbor pak přednese jednu skladbu duchovního charakteru.

 

Amfiteátr na zahradě Památníku Foerstrova rodu, začátek ve 14 hodin
 

Společné skladby na odpolední koncert v amfiteátru (prosíme sbormistry, aby se ujali řízení skladeb, kde jsou napsáni): Akú som si (upr. J. Šoupal, sbormistr Mgr. Bohuslav Lédl), Rodné brázdy v šíř i v dál (J. B Foerster, sbormistr MgA. Tomáš Židek, Ph.D.), Veru si ty, šohajíčku (upr. O. Halma, sbormistr Ing. Tomáš Pergel, CSc.), Amazing Grace se vzpomínkou na Bernda Radocha (arr. B. Radoch, sbormistr Tomáš Židek), V dobrém jsme se sešli (sbormistr Jiří Kurfiř). Průvodní slovo Mgr. Vítězslav Čapek.

 

Večerní koncerty (od 19 hodin)

 

Kostel sv. Havla Rožďalovice
a) VUS Pardubice a Salvátor Chrudim (sbormistr Tomáš Židek).
b) Smíšený sbor Hlahol Nymburk (sbormistr Tomáš Pergel).

Zámek Humprecht
a) Sbor Antonín Dvořák Turnov (sbormistr Bohuslav Lédl)
b) Pěvecký spolek Jizeran (sbormistr Jiří Kurfiřt)
c) Jana Ryklová, klavírní doprovod Bohuslav Lédl


Ing. Radomír Vališka, Mgr. Jaroslav Vávra a prof. František Zumr

 

Dovolujeme si Vás a Vaše přátele pozvat na tento svátek v našem kraji a můžeme Vás ujistit, že Vaše účast by potěšila a poctila nejen organizátory, ale i pěvce hostujících sborů. 
 

Program:

Prolog festivalu - aula Lepařova gymnázia Jičín pátek 31.5.2019 v 19 hodin: plakát ke stažení zde

 

Hlavní festivalový den v Osenicích sobota 1.6.2019 od 9,00 do 16,00 hodin plakát ke stažení zde

 

Večerní koncerty sobota 1.6.2019 od 19 hodin plakát ke stažení zde