Foerstrovy Osenice 2013

Program festivalu v Osenicích :  plakát ke stažení

 

Program večerních koncertů:  Plakát ke stažení

 

Hodnocení festivalu (pdf):  stiskni zde

 

Poděkování:

Dvanáct let je sice jen krátká etapa historie, ale významná část života lidí, kteří jsou s touto etapou spjati. Poděkování organizátorů patří nejen osobám, které byly po dvanáct let v čele realizačního týmu, ale i všem pěveckým sborům a jejich sbormistryním a sbormistrům, všem zpěvákům z domova i zahraničí, kteří se alespoň jednoho ročníku Foerstrových Osenic účastnili. Rovněž všem posluchačům, kteří poselství přátelství a lásky sdělované těmito sbory přijímali a v neposlední řadě i těm místním obyvatelům, kteří pro zdar festivalu každoročně zajišťovali nezbytné zázemí.

 

Z historie:
 

V Praze je festival zahajován u hrobu J. B. Foerstra na Olšanských hřbitovech za účasti členů rodiny Foerstrů a Pěveckého sdružení pražských učitelů.


Již od 1. roč. je festival otevřen pro všechna sborová seskupení doma i ze zahraničí, která chtějí ve svých programech zvěčnit hudbu členů rodiny Foerstrů. Především ale pro sbory středočeské a východočeské oblasti Unie českých pěveckých sborů, které chtějí v kraji rodu Foerstrů, v místech, která byla v 19. stol. duchovním a hudebním centrem, kde celého půl století působil na škole a kostelním kůru kantor a regenschori Josef Foerster, dědeček dnes nejznámějšího člena tohoto rodu, hudebního skladatele, filosofa, malíře a básníka Josefa Bohuslava Foerstra. Cílem tohoto festivalu je renesance hudebnosti v tomto kraji, o níž dnes usilují nejen v pořadatelské obci Dětenice, ale i v okolních městech a obcích, kde se festival tradičně koná. Ostatně je to cíl též široké obce pěvecké, sdružené v Unii českých pěveckých sborů (UČPS) a Společnosti J. B. Foerstra, která střeží tento odkaz.


Kostel Narození Panny Marie a škola (která nese čestný titul Národní škola Dr.h.c. J. B. Foertra) se během let konání festivalu přeměnila rozhodnutím zastupitelů obce Dětenice v Památník Foersterova rodu a slouží dnes jako výstavní síň manuskriptů, tisků, obrazů a jiných památek na tento slavný rod a současně i zázemí festivalu. Myšlenka sborového festivalu byla i iniciující pro více než dvanáct let trvající spolupráci starosty obce Dětenice ing. Radomíra Vališky a předsedy Pěveckého sdružení pražských učitelů prof. Františka Zumra na tomto kulturním poli. V letošním roce patří poděkování panu Mgr. Jaroslavu Vávrovi, který převzal pomyslné veslo za prof. Františka Zumra. Nelze opomenout ani významný čin této novodobé historie, jímž se stala beze sporu záchrana historických varhan z poloviny 19. století, na níž se podíleli finanční sbírkou především občané tohoto dříve zapomenutého kraje. Pod odborným zásahem pražského varhanáře ing. M. Poláčka byl tento vzácný nástroj restaurován a slouží opět svému účelu při bohoslužbách i jako koncertní nástroj pod rukama věhlasných varhaníků (jako např. regenschoriho svatovítského kůru J. Kšici).


Za dobu konání festivalu FO se podílely na programech desítky našich i zahraničních sborů se svými sbormistry.