IMG_1588

Z historie ochotnického divadelního souboru v Dětenicích

 

V roce 1868 začal v Dětenicích pracovat ochotnický divadelní spolek vedený učitelem Aloisem Foersterem. Tento spolek byl v roce 1892 přeměněný ve spolek Občanská Beseda „Tyl“. Režisérem se stal Václav Donát – mlynář na Pile. Hrálo se nejprve v místním hostinci. Od roku 1919, kdy místní sokolové získali budovu sokolovny, hrál spolek tam.
 

Další divadelní pokusy souboru se objevily po 2.světové válce, kdy řídící učitel Břetislav Finke nacvičil s žáky školy několik představení. Místní sedmdesátníci dodnes rádi vzpomínají, jak v dětství hráli např. v Blančině písničce, z autorské dílny řídícího učitele Finkeho. V březnu 1951 spolek svou činnost ukončil.


V roce 1996 začíná při základní škole opět pracovat dětský divadelní soubor, který si děti nazvaly Korálka. Pod vedením Ivety Vališkové a Mileny Bretové nacvičily v roce 1998 úspěšné představení "Cesta za Malým princem". Dětský soubor se postupně rozšiřoval. V roce 2001 se od něj oddělili nejstarší dětští členové, kteří projevili zájem dělat “dospělé divadlo“. Soubor Korálka se tehdy rozdělil na „Korálku starší“ a „Korálku
mladší“. Soubor Korálka starší nacvičil, tehdy bez režijního vedení v roce 2003 představení „Nebe na Zemi“, v roce 2005 už pod vedením I.Vališkové představení „Fimfárum“, v roce 2007 „Zlatý kolovrat“, v roce 2008 představení “Pré“, v roce 2009 „Ty naše veselé paničky“, v roce 2010 představení „Ze života Hmyzu“, v roce 2011 „Hotel mezi dvěma světy“. V roce 2012 představení "Anděla a kniha rekordů" a představení "Lakomá Barka"

Od roku 2009 pracuje v Dětenicích pod vedením Mileny Bretové divadelní přípravka Korálka mladší, pod vedením Ivety Vališkové pak soubor starších dětí pod názvem Korálovky a dospělý ochotnický spolek Korálka starší.
 

Ocenění:

Dětenice, ZŠ, Korálka, ved. Iveta Vališková.

 

2000 - Dětěnice, Korálka ZŠ, ved. Milena Bretová, M. Bretová a I. Vališková dle A. de Saint–Exupéry: Cesta za malým princem. Účast na Regionální přehlídce dětských divadelních, loutkářských a recitačních souborů Hradec Králové. Doporučení do širšího výběru na CP Dětská scéna v divadle a loutkovém divadle.
 

2004 - Jan Werich: Nebe na zemi
 

2006 - Jan Werich: Fimfárum.
 

2006 - Dvě balady o tom, na co myslely holky v dobách dávno minulých (Nerudova Balada májová je krátký dialog dvou postav a Suchého adaptace Erbenova Štědrého večera). Účast na KP Dětská scéna.
 

2008 - Korálka - starší, Jiří Suchý: Pré v polepšovně, r. Iveta Vališková. Účast KP Miletínské divadelní jaro.
 

2009 - F.U.J. Korálka, podle autentických deníků dětí z koncentračních táborů a knih: Děti s cedulkou, Deník Anny Frankové, Deníky dětí: Děti s cedulkou, vedoucí Iveta Vališková. Účast na KP Dětská scéna, Hradec Králové (nesoutěžní).- cena dětskému souboru F.U.J. Korálka Dětenice za zodpovědný a citlivý přístup k závažnému tématu.
 

2009 - Korálka starší, W.Shakespeare, I.Vališková : Ty naše veselé paničky, r. IvetaVališková. Účast na KP Miletínské divadelní jaro.
 

2010 - KORÁLKA starší, bratři Čapkové: Jenom hmyz, r. Iveta Vališková. Účast na KP Miletínské divadelní jaro - čestné uznání Davidu Vališkovi za herecký výkon a Ivetě Vališkové za kostýmy a scénu.
 

2011 - Eric-Emmanuel Schmitt: Hotel mezi dvěma světy, r. Iveta Vališková. Účast na KP Miletínské divadelní jaro - čestné uznání Ivetě Vališkové za režii a Lukáši Pelcovi za postavu Juliena Portala.
 

2012 - Daniela Fischerová: Anděl a kniha rekordů, r. Iveta Vališková. Účast na KP Miletínské divadelní jaro - čestné uznání Davidu Vališkovi za postavu Anděla Gamaliela.

 

2013 - Jan Werich  Lakomá Barka - zúčasnil soutěžní přehlídky Miletínské divadelní jaro, kde získal pochvalu za zpracování pohádky J.Wericha Lakomá Barka. Soubor byl za představení oceněn čestným uznáním za scénografii představení, M.Bretová, D.Vališka a R.Vališka za herecké výkony a cena za režii Lakomé Barky byla udělena vedoucí souboru Ivetě Vališkové.

 

2014 - Viktor Dyk - "Krysař"