Otevření expozice obnoveného betléma

12.11.2018, 10:46, Obec Dětenice

Vážení spoluobčané a přátelé,

je tomu necelý rok, konkrétně 3. prosince 2017, kdy jsme na skromné přednášce konané v sokolovně v Dětenicích děkovali za podporu a vaše aktivní zapojení do veřejné sbírky vyhlášené na záchranu v troskách nalezeného Dětenického Betléma (autor Vincenc „Čeněk“ Novotný (1845-1928) fotograf – Dětenice). Zároveň jsme vyslovili přání, navrátit jej do rodné obce nejpozději do začátku Adventu 2018. Dnes, kdy se rok s rokem sešel, předkládáme v tomto dopise krátké shrnutí uplynulých událostí a v jeho závěru jedno pozvání.


 

Zásluhou studentů ateliéru restaurování papíru v Litomyšli a jejich vedoucích lektorů jmenovitě akademického malíře Josefa Čobana, varhanáře Vojtěcha Jonáše, betlémářské obce i ochotných sběratelů se nám společně podařilo dokončit několikaleté úsilí. Na základě zapůjčených originálních litografií byly vyrobeny kopie zcela zničených kulis; infra-fotografie pomohly odhalit detailní obrysy původní kresby; ulomené části polychromovaných figur byly zručně domodelovány; hudební stroj nalezl svou melodii. Obnovené varhany a xylofon hrají melodie: „Nesem Vám noviny“ a „Narodil se Kristus pán“. Andělé, ponocný, kováři, selka, tesaři i děti na houpačce a další figury jsou rozpohybovány. Natržení, polámání, plíseň, uhelný prach, zašlé barvy, to vše je minulostí. A červotoč v dřevěné konstrukci ? …. ten se odstěhoval dál než do Humpolce;-)

 

Hrdost na píli a řemeslnou zručnost předků, uchování tradice, oživení veřejného prostoru obce a v neposlední řadě záchrana rodinné památky místního významu, jsou mottem naší snahy. Příběh, jehož počátek je ve století devatenáctém, kterému hrozil osudový konec ve století dvacátém, tak tento příběh je ve století dvacátém prvním ve svém cíli. Betlém se totiž v uplynulých týdnech navrátil do Dětenic, do obce, kde byla Čeňkem jeho stavba v roce 1895 započata. Jsme velmi vděčni, že betlém nalezl důstojné zázemí v památníku Foerstrova rodu v Osenicích, kde probíhají práce na odladění pohybu, osazení kulis a na vytvoření obsahu expozice. Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu.

Spolek Dětenický Betlém Vás tímto srdečně zve na otevření expozice obnoveného betléma:

 

sobota 1. prosince 2018 v 15hodin odpoledne památník Foerstrova rodu Osenice č.p.27

 

Ve skromné atmosféře, avšak ve slavnostním duchu se otevřou pomyslné dveře. Prosíme, vyzvěte k návštěvě rovněž své rodinné příslušníky, přátele i sousedy a těšíme se na setkání.

 

V následujících dnech bude expozice otevřena následovně:

v neděli 2.12. a dále vždy v sobotu 8.12., 15.12., 22.12., 29.12., 5.1. v čase od 14:00h – 18:00h

 

Aktuální otevírací dobu si můžete průběžně ověřit na obecní vývěsce nebo na webových stránkách.

 


 

 
« Zpět


Diskuse: "Otevření expozice obnoveného betléma"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře